duminică, 6 februarie 2011

Cărţi publicate în româneşte1. Dialog pe Calea iniţiatică. Karlfried Durckheim în dialog cu preotul ortodox Alphonse Goettmann, Editura HERLAD, 2007
Detalii carte şi posibilitate de comandă aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=266&title=Dialog%20pe%20Calea%20initiatica


2. CENTRUL FIINŢEI, Editura HERALD, 2011 - cuvinte culese de Jacques Castermane din dialogurile cu K.G. Durckheim de-a lungul timpului. Jacques Castermane a fost discipol timp de 20 de ani al lui Durckheim şi cel pe care l-a ales însuşi Durckheim să-i continue activitatea. Jacques Castermane locuieşte în Franţa şi coordonează centrul DURCKHEIM de la Mirmande, site: http://www.centre-durckheim.com/

Detalii carte şi posibilitate de comandă aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=401


3. HARA, centrul vital al omului - Editura HERALD, 2012
Detalii carte si posibilitate de comandă aici:
http://www.edituraherald.ro/carti/hara-centrul-vital-al-omului-437-detail#.VTAOfNysXqo


4. Calea interioară. Cotidianul ca exerciţiu, Editura HERALD, 2014
Detalii carte si posibilitate de comandă aici:
http://www.edituraherald.ro/carti/calea-interioara-cotidianul-ca-exercitiu-detail#.VTAOwNysXqo

5. Străpungerea spre fiinţă. Etapele maturităţii umane, Editura HERALD, 2016
Detalii carte si posibilitate de comandă aici:
https://www.edituraherald.ro/carti/etapele-maturitatii-detailPe de altă parte:
Sunt în căutare de editură interesată să publice următoarele două cărţi, ambele foarte utile si cu caracter de practică. Sunt deja traduse de mine într-o primă formă brută.

1
. K.G. Durckheim - Ubung des Leibes auf dem inneren Weg, Verlag Martin Lurz GmbH
Exerciţii iniţiatice asupra corpului.
O carte mică de importanţă practică, terapeutică cu multe poze. A se vedea fragmente din carte aici.:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2016/09/poze-posturi-de-meditatie-pozitii-juste.html#more
sau aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2016/09/terapeutica-pragmatica-si-terapeutica.html#more

2.Jacques Castermane - Les lecons de K.G. Durckheim.
Premiers pas sur le chemin initiatique, Edition du Rocher. E vorba de lecţiile, adică de întâlnirile, de întrebările lui Jacques Castermane şi răspunsurile lui K.G. Durckheim. Sunt întrebările pe care ni le punem şi noi pe Cale, dar nu avem cui le adresa.
Un fragment din carte de exemplu, deşi aici nu este implicat KGD, ci este discuţia cu dr. Tauber aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/search/label/Ignaz%20Tauber

3. A treia carte de dorit în româneşte este : Von der Erfahrung der Transzendenz, Verlag Herder, Freiburg im Breisgau, adică Despre EXPERIENŢA TRANSCENDENŢEI. 
E toată filosofia lui KGD - viziunea despre viaţă în diferite domenii (suferinţa în lumina terapiei iniatice, senectutea -un timp pentru metamorfoză etc)- concentrată aici.
Ştiu că Editura HERALD a iniţiat cu destul timp în urmă demersurile pentru obţinerea drepturilor de traducere şi publicare în româneşte ale acestei cărţi  Dar eu nu ştiu nimic cert. S-ar putea să nu mai fie valabil. S-ar putea să se prefere o metafizică mai uşoară, mai pragmatică ("Totul este doar psihologie"), cu rezultate imediate în existenţă. Poate să fie doar impresia mea...
Dacă există o altă editură interesată de publicarea acestei cărţi lucrurile pot fi clarificate printr-o întrebare la Editura Herald.
Calea spirituală despre care aflăm din cărţile lui K.G. Durckheim este calitativ altceva şi este mai profundă decât dezvoltarea personală pe orizontală, aceasta din urmă fiind o consecinţă a primeia. Este o cunoaştere provenită din experienţă şi nu poate fi receptată ca atare decât pe baza unei experienţe. Ea presupune o angajare pe Cale, o consacrare a omului în urma unei experienţe trăite. Aşadar poate fi probată la modul cel mai real şi plenar doar de cei care s-au angajat pe calea interioară, pe calea spre sine. Şi pentru aceştia cărţile lui KGD sunt  mană cerească, aur curat. Vorbesc din propria experienţă.

Este clar că metafizica lui Durckheim este receptată de mai puţini. La fel ca în cazul celei propuse de C.G. Jung (deşi ceea ce propune KGD este puţin, dar esenţial, diferit de ceea ce propune C.G. Jung). Nu pentru că unii ar fi excluşi de la ea, ci pentru că nu mulţi au dispoziţie pentru ea (nu sunt copţi încă, ar spune KGD).
Aceasta nu înseamnă că metafizica lui KGD trebuie tratată ca o "cenuşăreasă"... Dimpotrivă.

Dar fără să citim cărţile lui KGD nu am şti că această viaţă plenară este posibilă...
Şi nici "semnele" pe care ni le face.
Şi nici cum să accedem la ea.
Şi nici faptul că tocmai când ajungem la capătul puterilor noastre naturale avem şansa unei breşe, a unei străpungeri spre o viaţă nebănuită.

Şi această a treia carte este deja tradusă de mine într-o primă formă.
Fragmente traduse din această carte pe acest blog pot fi găsite printre postările cu eticheta "experienţa transcendenţei", adică printre acestea:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/search/label/experien%C5%A3a%20Transcenden%C5%A3ei

Si mai există multe altele interesante. De exemplu Im Zeichen der grossen Erfahrung (Sub semnul Marii Experienţe), probabil prima sa carte, 1950, din seria de cărţi ale autorului.